Aan de keukentafel met Christ van de Lindeloof:
‘Ondernemer zijn is geen rol’

Breda is een dynamische stad die bruist van de ondernemers. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met’ gaan we in gesprek met Bredase ondernemers. Deze week: Christ van de Lindeloof van financieel adviesbureau Lorentzen.

Geboren en getogen ondernemer?

Eigenlijk wel, maar met een fikse tussenstap dan. Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders waren tuinders in de Kruisstraat in Oudenbosch. Dat heeft mij wel gevormd: keihard werken, waar niet altijd een riante beloning tegenover stond. Niet dat ik iets te kort ben gekomen, maar de sfeer in huis kon wel eens bepaald worden door de dagprijs van de producten die we teelden. Als klein ventje gebeurde het vaak dat ik al een paar uur gewerkt had, voordat ik naar school ging. In de vakanties was iedereen vrij, maar wij moesten dan werken. Maar nogmaals, ik kijk er met plezier op terug en denk dat ik er een ‘niet lullen maar poetsen- mentaliteit’ aan over heb gehouden ”

“Zo zie ik mezelf ook als persoon. Ik ben een open persoon, die gelukkig vrolijk door het lezen gaat. Bij mij is het ‘what you see is what you get’. Als ondernemer ben ik niet anders. Ondernemer zijn is geen rol.”

Tuinders zijn vaak familie bedrijven…

“Daar lag mijn ambitie niet. Ik ben na de middelbare school in Etten-Leur naar de Hogere Agrarische School in Den Bosch gegaan. Bij de bul uitreiking zei mijn mentor: ‘Bij het begin van de studie heb ik je gezegd, dat je er alles uit moest halen. Daar bedoelde ik niet mee het aantal jaren dat je hier zou rondlopen....’ Haha…het waren dus 6 mooie jaren.”

“Ik wilde wel werken in een branche gerelateerd aan de agrarische sector en zo kwam ik bij de Rabobank terecht.”

Bankieren? Dat is toch vakjes invullen en dan beslist een computer wat wel en niet kan?

“Ik begon daar in 1991: toen was dat echt nog anders. Overigens, toen ontmoette ik al mijn huidige compagnon Jurgen van Boxtel, die daar in de assurantietak werkte. Toen kon je als bankier nog meedenken met een ondernemer en bij een kredietaanvraag het verschil maken. Iedere ondernemer weet gewoon dat het tegenwoordig anders is. Ik wil natuurlijk mijn prima contacten binnen de banken niet tekort doen, maar hoe vaak hebben ondernemers nu niet het idee dat ze geen serieuze gesprekspartner zijn van een bank? Dat een gesprek eigenlijk een pro forma stapje is om je netjes af te wijzen? Het is triest, maar gelukkig kunnen wij daar voor ondernemers op het gebied van bedrijfsfinancieringen en de financiering van commercieel vastgoed het verschil maken.”

“Ik raakte op het bankwezen uitgekeken doordat het steeds meer risicobeheersing werd. Als de bank maar niets hoefde af te schrijven. Steeds meer procedures en het altijd maar toenemende toezicht vanuit de Nederlandse Bank. Zal noodzakelijk zijn, maar het nam voor mij de lol weg. Toen er in de jaren voor de crises ook nog eens producten werden verkocht, waarvan de halve bank niet wist waar het eigenlijk om ging, ben ik eerst naar een andere tak van sport binnen Staalbankiers over gestapt. Meer financiële planning. Maar de stap naar het ondernemerschap was onvermijdelijk en zo ben ik in 2001 aangehaakt bij Lorentzen.”

Financieel advies voor een bedrijf en commercieel vastgoed snap ik, maar jullie doen ook  particuliere hypotheken?

“Zeker en heel veel ook, maar ik snap je vraag. Het lijkt simpel: even internet afstruinen en wat rentes naast elkaar houden en dan de goedkoopste kiezen. Zo simpel is het niet. Er zit echt een verschil in wat de banken aanbieden en vaak is niet voor iedereen duidelijk wat alle voorwaarden zijn. Het gaat te ver om hier op alle details in te gaan, maar ik kan je hier met de hand op mijn hart zeggen, en dat is echt geen loos reclameverhaaltje, dat wij ons bij iedere klant terug verdienen. Sterker nog, als hier iemand binnen stapt, waarvoor wij geen toegevoegde waarde hebben, dan vertellen we dat en stapt ie echt zonder rekening naar buiten hoor.”

“Weet je, er is een site waarop adviesbureaus worden beoordeeld door klanten. Advieskeuze.nl. Dat is, zeg maar, het Zoover van ons vakgebied. Dat geeft denk ik een heel goed beeld van onze werkwijze en wat wij voor klanten kunnen betekenen”.

Nooit spijt van het ondernemerschap?  

“Nee, geen seconde. Jurgen en ik kunnen denk ik ook wel bepaalde eigenschappen die we hebben in ons bedrijf kwijt. Wij zijn beiden geen opgevers. Da’s het mooiste: knokken en uiteindelijk iets voor elkaar krijgen waar anderen al zijn afgehaakt of de moed zouden hebben opgegeven. Kijk, “nee” is voor ons geen optie. We werken in een mooi team van nu 7 mensen: da’s prima. Groei is geen doel. Als dat komt, dan komt het. Zolang we zelf er maar overtuigd zijn van het feit dat we de top van Breda zijn in ons vakgebied. En dat blijven, dat is het doel en voor de rest vooral ook veel lol in ons werk en in onze samenwerking in het hele team hebben”.  

Kom op, er moeten ook wel eens dingen zijn die je tegenstaan?

“Joh, dan moet ik echt goed nadenken. O ja, de verplichte opleidingen die wij als financieel adviseurs moeten volgen. Daar wordt ik wel eens moe van. Niet zo zeer dat ik er op tegen ben dat wij verplicht worden om onze kennis op peil te houden, integendeel, maar we krijgen daar ook echt een hoop nutteloze informatie te verwerken. Maar goed, ik hoor ook wel eens ondernemers verzuchten dat ze in Nederland zo geterroriseerd worden door regelgeving, dat ze eigenlijk niet meer aan ondernemen toekomen. Zo gek is het bij ons echt niet”.

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“De wielrenner Wout van Aert. Mijn hemel, want heeft die man een ongekende mentaliteit. Beheerst alle disciplines en blinkt in alles ook nog eens uit. Ondertussen schrikt hij er niet voor terug werk in het belang van zijn team te verrichten. Misschien herken ik er  voor mezelf ook wel een paar eigenschappen in die nodig zijn om ondernemer te zijn.”

Lees hier het originele artikel op Breda Vandaag.

Lorentzen

Al ruim 20 jaar uw betrouwbare adviseur voor elke financiële oplossing.

Contact

Baronielaan 23
4818 PA Breda

076 - 522 20 01
info@lorentzen.nl

Reviews