Meer bouwen
en andere plannen voor de woningmarkt

Het zijn momenteel hectische tijden op de woningmarkt. Nadat we maandenlang op historisch lage niveaus hebben gestaan met de hypotheekrente, lijkt de weg omhoog sinds kort weer gevonden. Of het om een structurele beweging gaat is lastig te zeggen. Feit is wel dat de grote hypotheekverstrekkers recent hun rente met enkele tienden van procenten hebben verhoogd. Maar er is nog meer aan de hand op de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt.

De Nederlandsche Bank kwam recent met een aantal ideeën die bij zouden moeten dragen aan het afkoelen van de oververhitte woningmarkt. Een van die ideeën is dat woningbezitters meer belasting moeten gaan betalen door de eigen woning te belasten in box 3 bij de inkomstenbelasting, en niet in box 1. Overigens staat DNB hier niet alleen in; eerder pleitten het Internationaal Monetair Fonds en diverse economen hier ook al voor. 

Een ander idee is om de zogenaamde jubelton af te schaffen. De jubelton zorgt ervoor dat ouders hun kinderen 100 duizend euro belastingvrij kunnen schenken voor de aankoop van een huis. Een groot deel van de politiek wil mensen echter meer gelijke kansen geven op de woningmarkt en daarom de jubelton afschaffen. Ook hierover zijn de meningen in het land verdeeld. Zo wordt gezegd dat ouders die geld schenken aan hun kinderen dit toch wel blijven doen, ook als dat door deze maatregel fiscaal wat minder aantrekkelijk is.

Maar wat dan wel, is natuurlijk de grote vraag. Meer woningen bouwen? Het is immers evident dat het aanbod voor betaalbare woning beperkt is, zeker voor bepaalde groepen zoals starters en 55-plussers. Als voor deze groepen meer betaalbare woningen beschikbaar komen, zal dit de woningmarkt wellicht meer in beweging zetten en de doorstroming bevorderen. 

Wat de precieze plannen gaan worden is nog niet duidelijk maar dat er (fiscale) veranderingen zullen komen, is zeker te verwachten. Deze en andere ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op uw bestaande situatie maar ook van belang zijn als u van plan bent een andere woning te kopen. Neem daarom gerust contact op voor vrijblijvend advies. We gaan graag om de tafel om op basis van maatwerk te bekijken wat er nu al wél mogelijk is voor u.

Jurgen van Boxtel

Lorentzen

Al ruim 20 jaar uw betrouwbare adviseur voor elke financiële oplossing.

Contact

Baronielaan 23
4818 PA Breda

076 - 522 20 01
info@lorentzen.nl

Reviews