Een woning verhuren
aan een studerend kind

Een kamer huren voor een studerend kind kan tegenwoordig een kostbare aangelegenheid zijn. Daarnaast is er in de meeste (studenten)steden een enorm tekort aan studentenkamers. Dit doet steeds meer ouders besluiten om zelf een woning aan te kopen voor hun studerende kind. Zo kunt u uw kind toch zelfstandig laten wonen en kunt u rendement maken op uw vermogen.

Als u interesse heeft in deze mogelijkheid, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo is sinds  2022 de Wet Opkoopbescherming van kracht in veel (studenten)steden. Op grond van deze wet is aankoop en verhuur van woningen sterk aan regels gebonden. De opkoopbescherming bepaalt dat gemeenten hun burgers kunnen verplichten om woningen beneden een bepaalde WOZ-waarde zelf te gaan bewonen, waardoor verhuur niet mogelijk is. Omdat gemeenten die grens zelf mogen bepalen, ontstaan er grote verschillen tussen gemeenten. Ook kunnen gemeenten ervoor kiezen om bepaalde wijken aan te wijzen waarvoor de wet geldt.

De opkoopbescherming kent een aantal uitzonderingen, waardoor in bepaalde gevallen aankoop voor verhuur aan studerende kinderen wel is toegestaan, ongeacht de WOZ-waarde van de woning. Als de WOZ-waarde van de woning onder de vastgestelde grens ligt, moet u wel een vergunning aanvragen voor verhuur aan familie. De gemeente is dan bij wet verplicht deze vergunning af te geven.  

Ondanks alle nieuwe wet- en regelgeving kan het voor veel ouders nog steeds in meerdere opzichten interessant zijn om een woning aan te kopen en te verhuren aan een studerend kind. Onder bepaalde voorwaarden is het voor het kind dan ook nog mogelijk om huurtoeslag te verkrijgen. Een en ander kan wel fiscale consequenties hebben; iets om rekening mee te houden! Het inwinnen van goed (fiscaal) advies is daarom cruciaal.

Lorentzen kan bemiddeling en advies bieden met betrekking tot de financiering van de woningaankoop. Wij zijn per gemeente goed op de hoogte van de verschillende regels die gehanteerd worden en we hebben alle kennis in huis om ook de fiscale gevolgen voor u in kaart te brengen. Ook de mogelijkheden om huurtoeslag te verkrijgen kunnen we voor u onderzoeken, zodat we u van een compleet en waardevol advies kunnen voorzien.

Overweegt u om een woning aan te kopen voor uw studerende kind? Neem contact op met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden met betrekking tot uw financiële mogelijkheden te bespreken.

Lorentzen

Al ruim 20 jaar uw betrouwbare adviseur voor elke financiële oplossing.

Contact

Baronielaan 23
4818 PA Breda

076 - 522 20 01
info@lorentzen.nl

Reviews