De voordelen
van een gestegen WOZ-waarde

Bij de meeste huiseigenaren ligt de nieuwe aanslag Onroerendezaakbelasting (OZB) alweer in de bus. En voor velen was het misschien even schrikken, vanwege de flink gestegen WOZ-waarde. Gemiddeld is er sprake van een waardestijging van 17% ten opzichte van vorig jaar. En hoe hoger die WOZ-waarde, hoe hoger de bijbehorende belastingaanslag natuurlijk.

Gezien de actuele situatie op de woningmarkt en de verwachting dat huizenprijzen (verder) gaan dalen, kan het wat vreemd aanvoelen om geconfronteerd te worden met een gestegen WOZ-waarde. Maar dat is goed te verklaren omdat de waarde is gebaseerd op de situatie van 1 januari 2022. En zoals u vast nog wel weet, zag de woningmarkt er toen heel anders uit. Maar gelukkig kunt u ook profiteren van een hogere WOZ-waarde.

Zo kan het mogelijk zijn om de hogere WOZ-waarde te gebruiken voor een lagere schuld- marktwaardeverhouding voor hypotheken. Als de WOZ-waarde hoger is dan de waarde van de woning bij aankoop, rekent uw hypotheekverstrekker wellicht een te hoge risico-opslag en dus een te hoge hypotheekrente aan u door. Dit is afhankelijk van de hoogte van de totale hypotheeklening ten opzichte van de woningwaarde. Hoe groter uw lening ten opzichte van de woningwaarde, hoe hoger de risico-opslag. Daarnaast spelen ook de (extra) aflossingen mee, die u in de loop der jaren heeft gedaan. Immers, hoe meer u aflost hoe lager het risico voor de bank.

Wij onderzoeken graag voor u of uw hypotheek in aanmerking komt voor het verlagen van de risicoklasse en daarmee voor een renteverlaging. Ook rekenen we u graag voor wat hiervan de financiële consequenties zijn. We hebben alle kennis en ervaring in eigen huis om u een goed advies te geven en om te bemiddelen bij uw hypotheek. Met een lagere rente gaat uw maandlast omlaag. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo is het op relatief korte termijn te regelen en wellicht is ook de financieringsconstructie aan te passen met een verdere verlaging van de maandlasten tot gevolg.

Wilt u weten wat er mogelijk is, neem dan contact op met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij informeren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden en kosten. Heeft u de OZB-aanslag nog niet in huis? Kijk dan op de overheidswebsite www.wozwaardeloket.nl voor de actuele WOZ-waarde van uw woning.

Lorentzen

Al ruim 20 jaar uw betrouwbare adviseur voor elke financiële oplossing.

Contact

Baronielaan 23
4818 PA Breda

076 - 522 20 01
info@lorentzen.nl

Reviews