De gemiste kans
die Stimuleringsfonds Volkshuisvesting heet

In de huidige markt is de aankoop van een woning een hele onderneming geworden. Van overheidswege zijn er verschillende ondersteuningsprogramma’s om dit voor een bredere doelgroep toch mogelijk te maken. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is bij veel mensen bekend, maar er is ook nog het SVn; het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

De gedachte achter het SVn is mooi en nobel. Zo biedt het SVn betaalbare leningen om wensen op het gebied van wonen te realiseren. Bijvoorbeeld om de hypotheek aan te vullen tot het maximale NHG-niveau van € 325.000 (2021) als uw inkomen (tijdelijk) tekortschiet. De eerste drie jaar zijn kosteloos en aflossingsvrij. Daarbij geldt er een looptijd van 30 jaar en een rentevaste periode van 15
jaar.

Tot zover een goed verhaal. Maar ik ben wat verder gaan kijken naar de uitvoering van het SVn. Die is in handen van de gemeenten en elke gemeente hanteert z’n eigen voorwaarden. Als we bijvoorbeeld naar Breda kijken, dan mag de maximale koopsom van een bestaande of nieuwbouwwoning niet hoger zijn dan € 225.000. Het maximale leenbedrag is € 25.000. Een rondje Funda (peildatum begin mei) wijst uit dat er in Breda maar 24 woningen zijn, die in aanmerking komen voor het SVn. Dat is wel heel karig natuurlijk. En dit zijn alleen bestaande woningen; geen enkele nieuwbouwwoning voldoet aan de SVn-eisen van de gemeente Breda.

Iets verderop in Roosendaal geldt ook een maximale koopsom van € 225.000. Hier zijn slechts acht koophuizen te vinden onder die prijs. In Oosterhout is € 250.000 het maximum (aanbod: vier huizen) en in Bergen op Zoom twee ton (aanbod: acht huizen). En in Eindhoven wordt helemaal geen SVn ondersteuning aangeboden. U ziet: er zijn maar weinig starters die daadwerkelijk iets hebben aan het SVn. Een gemiste kans in mijn optiek, want juist nu is elke vorm van ondersteuning wenselijk – of zelfs noodzakelijk om de huizenmarkt in beweging te houden en starters te huisvesten.

Als hypotheekadviseur kunnen wij helaas niets veranderen aan de uitvoering van de SVn. Wat we wel elke dag doen, is onderzoeken wat er mogelijk is op hypotheekgebied. Dat doen we voor doorstromers en ondernemers, maar ook voor starters. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies. We gaan graag om de tafel om op basis van maatwerk te bekijken wat er wél kan. Daarin nemen we ook thema’s als schenken en generatiehypotheek mee.

Christ van de Lindeloof

Lorentzen

Al ruim 20 jaar uw betrouwbare adviseur voor elke financiële oplossing.

Contact

Baronielaan 23
4818 PA Breda

076 - 522 20 01
info@lorentzen.nl

Reviews