Dat de huizenmarkt overspannen is, hoeven we u vast niet te vertellen. Steeds vaker gaan huizen weg voor een prijs die hoger ligt dan de vraagprijs. Mooi voor de verkoper natuurlijk, maar het leidt steeds vaker ook tot onverantwoorde situaties aan de zijde van de koper. Meer betalen dan de vraagprijs zie ik overigens niet als probleem; dat is een kwestie van vraag en aanbod. Maar een bod uitbrengen zonder financieringsvoorbehoud, da’s vragen om problemen!
Stel, u hebt uw droomhuis gevonden en plant samen met de makelaar een bezichtiging. U bent enthousiast en wilt meteen een bod uitbrengen. Uw makelaar fluistert u daarbij in dat u meer kans maakt als u biedt zonder financieringsvoorbehoud. Dit gebeurt veel tegenwoordig en potentiële kopers gaan er veel te makkelijk in mee, vind ik. Ze willen zó graag en realiseren zich niet wat er allemaal nog mis kan gaan.
Ook al hebt u met uw hypotheekadviseur gesproken over uw financiële reikwijdte, de daadwerkelijke hypotheekofferte wordt pas later gemaakt. En dat is niet voor niks! Als u een hypotheek wilt afsluiten, wordt er namelijk niet alleen gekeken naar de hoogte van uw inkomen. Zeker in de huidige coronatijd, spelen ook de bestendigheid van uw inkomen en de branche waarin u werkzaam bent mee. Dit geldt ook voor ondernemers.
Naast inkomenszekerheid speelt de aard van het pand waarop u biedt ook een rol. Het is altijd verstandig om de bouwkundige staat en de bestemming van het pand te (laten) onderzoeken. Op vervelende verrassingen en problemen zit u immers niet te wachten. Ook daarom is het verstandig om een voorbehoud te maken bij uw bod, ook al adviseert uw makelaar anders. In mijn visie is het dan misschien zelfs wel verstandiger om wat meer te bieden, maar wel met een voorbehoud. Daarmee voorkomt u financiële en juridische problemen als er achteraf toch iets misgaat. Denk aan koopverplichtingen, boetes, rechtszaken…
Ik ben een groot voorstander voor het standaard op laten nemen van het financieringsvoorbehoud in het koopcontract. Eigenlijk zoals het altijd was. Maar vindt u dat u toch zonder voorbehoud moet kopen, laat u dan goed adviseren en eventueel begeleiden door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar.
Dus: gaat u binnenkort de huizenmarkt op? Denk dan twee keer na voordat u een bod uitbrengt zonder voorbehoud. Wilt u vooraf weten wat u beter wel en niet kunt doen? Wij helpen u graag! Met 20 jaar ervaring kunnen wij u goede indicaties geven, zodat u zelf een verantwoorde beslissing kunt nemen.
Christ van de Lindeloof.
Baronielaan 23
4818 PA Breda