Belastingvrij 
(extra) schenken in 2014

“De hypotheekrente heeft een historisch laag niveau bereikt en de woningenprijzen zijn fors gedaald sinds 2008. Een goed moment kortom om eens nader te kijken naar de wetswijziging die het mogelijk maakt om 100.000 euro belastingvrij te schenken, bijvoorbeeld aan uw kind(eren) of kleinkind(eren). De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat het bedrag wordt gebruikt voor de aankoop of het verbeteren/onderhoud van de eigen woning, het (gedeeltelijk) aflossen van de hypotheek of het (gedeeltelijk) aflossen van een restschuld op een verkochte eigen woning.

De nieuwe schenkingsregeling geldt tot januari 2015. Er is geen leeftijdsgrens verbonden aan de regeling en er hoeft ook geen sprake te zijn van een ouder/kind-relatie. Grootouders mogen dus ook aan hun kleinkinderen belastingvrij schenken! De verhoogde vrijstelling kan zelfs gelden voor een buitenlandse eigen woning. Als de schenking wordt gebruikt voor de aflossing van een schuld op de eigen woning, kan er een boeteregeling gelden. De meeste banken zijn redelijk soepel hierin, maar wat voor u precies van toepassing is, zoeken we graag voor u uit.

Veel ouders maken gebruik van de bestaande jaarlijkse schenkingsvrijstelling aan hun kind(eren). Deze vrijstelling van 5.229 euro (2014) hoeft de tijdelijke vrijstelling van 100.000 euro niet in de weg te staan. Als er eerder gebruik is gemaakt van een verhoogde schenking, dan wordt deze schenking in mindering gebracht op het vrijstellingsbedrag van 100.000 euro. Het is uiteraard wel zaak dat een en ander op de juiste wijze wordt verwerkt in uw belastingaangifte.

Aflossen is overigens niet in alle gevallen interessant. Dit is afhankelijk van diverse factoren, waaronder uw hypotheekvorm. Wij vertellen u graag wat voor u de beste opties zijn. Ook bekijken we of het verstandig is om uw schenking via een notaris te laten verlopen. Wij werken nauw samen met verschillende notarissen zodat u gemakkelijk gebruik kunt maken van de juiste expertise. Tot slot wil ik nog de uitsluitingsclausule noemen. Hiermee kunt u desgewenst uw schenking uitsluitend ten goede laten komen aan uw (klein)kind(eren) en niet aan hun partner.

Dit is –in een notendop– wat er speelt rondom de tijdelijke schenkingsvrijstelling. Ik (of één van mijn collega’s) praat u in een persoonlijk gesprek graag bij over de mogelijkheden en eventuele consequenties voor u van deze ruime schenkingsmogelijkheid. Zoals altijd kunt u rekenen op een deskundig en objectief advies!”

Sandra
Groenendal

Intern Accountmanager Hypotheken
076 522 20 01

Wieteke
Tempelaars

Intern Accountmanager Hypotheken
076 522 20 01

Wij helpen u graag. Maak een afspraak voor...

...een vrijblijvend hypotheekgesprek.

Contact

Lorentzen
Baronielaan 23
4818 PA Breda

Telefoonnummer: 076 - 522 20 01
Emailadres: info@lorentzen.nl

Download hier ons Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag

Hoe kunnen wij u helpen?